Thema – Op reis

Voordat u op reis gaat

Eenmaal op vakantie let u waarschijnlijk meestal net wat beter dan normaal op uw spullen. Volle trams of terrasjes, iedereen kent de plekken waar je je tas in de gaten moet houden. Maar ook voordat u op reis gaat, kunt u al maatregelen treffen om zo min mogelijk schade op te lopen.

  • Voorkom inbraak thuis, en zeg op social media niets over uw vakantie.
  • Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt: vraag of iemand de post opruimt en plaats tijdschakelaars voor de lichten.
  • Leg uw zorg/verzekeringspas klaar zodat je die niet vergeet. Ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van de verzekeraar is handig om bij de hand te hebben.
  • Gaat u met het vliegtuig? Neem uw iPad of laptop mee in je handbagage.
  • Gaat u met de auto? Parkeer dan op veilige en drukbezochte parkeerplaatsen onderweg. Laat de auto met zichtbare bagage nooit onbeheerd achter. Hierdoor loopt u minder kans op diefstal en vernieling. En rust goed tussendoor, zeker als u lang moet rijden.
  • Laat de auto vooraf checken bij de garage.
  • Controleer uw reisverzekering: wat is allemaal gedekt? Dat vindt u op uw polis en in de voorwaarden.

Tijdens uw vakantie

Uw spullen gestolen of pech onderweg. Het zijn waarschijnlijk de eerste dingen waar u aan denkt bij problemen op vakantie. Maar er is meer wat u kunt tegenkomen. Gelukkig is voor veel een oplossing.

Slecht weer?

Het is slim om vooraf de weersverwachting te bekijken. Is er storm op komst of hevige sneeuwval, dan kunt u maatregelen treffen. Controleer ook regelmatig de bandenspanning en -profiel. Vooral bij extreme regenval is dit erg belangrijk.

Grote calamiteiten?

Bent u erg ziek, is er brand in uw hotel of is er een opstand op de plek van bestemming? De oplossing verschilt per calamiteit. Soms kunt u een beroep doen op uw reisverzekering, soms op de annuleringsverzekering en meestal op het Calamiteitenfonds. Dit fonds betaalt de extra kosten voor het omboeken van de reis door grote calamiteiten. Daarvoor moet u uw reis wel geboekt hebben bij een organisatie die is aangesloten bij dit fonds.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar. Het maakt niet uit of dit uw zorg- of reisverzekeraar is. Zij regelen onderling wie wat vergoedt. Bent u nog niet vertrokken, maar zijn er problemen in het land waar u naartoe gaat? Neem dan contact op met uw touroperator.

Vlucht vertraagd?

Als uw vlucht is vertraagd, hebt u soms recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Een annuleringsverzekering biedt vaak een vergoeding bij een vertraging van meer dan acht uur. Meestal zit hier wel een maximum aan. Bij extreme omstandigheden biedt de reisverzekering een dekking voor extra verblijfkosten. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden.

De reisverzekering: wat is gedekt?

Als u op reis gaat is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Sommige kosten worden vergoed op de zorgverzekering, maar zorgkosten in het buitenland zijn vaak hoger. En die worden niet vergoed door de basiszorgverzekering. Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen. Je verzekert je onder meer voor:

  • ongevallen;
  • geneeskundige kosten;
  • buitengewone kosten, bijvoorbeeld van een gedwongen langer hotelverblijf, van reddingsacties, huur van vervangend vervoer of telecommunicatie;
  • bagage en reisdocumenten.

Naast hulp bent u gedekt voor kosten als u onverwacht terug naar huis moet. Dat noemen we repatriëring. Redenen hiervoor kunnen zijn dat een naast familielid overlijdt of u een been breekt tijdens het skiën.

Medische kosten

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want uw zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. De reisverzekering betaalt dat extra gedeelte.

Heeft u het eigen risico voor de zorg nog niet bereikt; de meeste reisverzekeraars vergoeden ook het eigen risico voor de zorgverzekering, maar sluiten vaker vergoeding van een vrijwillig eigen risico uit.

Bij het afsluiten van uw reisverzekering moet u dan wel aangeven dat u medische kosten in het buitenland gedekt wilt hebben. Check uw eigen polis!

Hebt u zorg nodig, laat dat dan eerst even weten aan uw reisverzekeraar. Elke verzekeraar heeft hiervoor een alarmnummer. Voordeel daarvan is ook dat u in uw eigen taal kunt uitleggen wat er aan de hand is. Bovendien hebben reisverzekeraars hulpposten in het buitenland. Zij spreken de taal en weten welke artsen en klinieken goed zijn.

Binnen of buiten Europa?

De meeste reisverzekeringen gaan ervan uit dat u in Europa blijft. Dat is wel een ruim begrip, het gaat om alle landen in Europa, Rusland, Turkije en alle landen rond de Middellandse zee, zoals Algerije, Egypte, Israel, Libanon, Libië, Marokko, Syrië en Tunesië. Ook de Azoren en Canarische Eilanden vallen vaak onder de dekking.

Gaat u buiten Europa op reis, dan moet u voor ‘werelddekking’ kiezen. Zeker weten? Controleer altijd uw eigen polis.

Let op

  • Bewaar altijd een bewijs van de boeking van de vakantie, de facturen van medische zorg en bonnetjes van nieuwe aankopen. De verzekeraar kan hier om vragen als u iets wilt claimen.
  • De verzekeraar verwacht wel dat u zelf ook oplet op reis. Ga dus tijdens uw vakantie net zo zorgvuldig met uw spullen om als thuis. Laat u bijvoorbeeld spullen zichtbaar in de auto achter en worden die gestolen, dan is er geen dekking op de reisverzekering.

Extra: van annuleren tot extreme sporten

Naast de standaard reisverzekering kunt u zich verzekeren voor extra risico’s. Denk aan een autohulppakket, reisrechtsbijstand of schade aan uw uitrusting voor het duiken of golfen.

Annuleren of afbreken

Meestal boekt men de vakantie een flinke tijd van tevoren. Maar soms kan er in de tussentijd iets gebeuren waardoor die vakantie helemaal niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat een naaste overlijdt. Vaak moet u dan toch alles betalen. Tegen dit risico kunt u verzekeren met een annuleringsverzekering. In de polisvoorwaarden leest u precies wanneer u een vergoeding krijgt.

Het kan ook gebeuren dat u uw vakantie eerder moet afbreken. Ook dan biedt de annuleringsverzekering uitkomst. Voor de dagen die u eigenlijk op vakantie zou zijn, krijgt u dan een vergoeding.

Actieve vakantie

Hebt u een avontuurlijke vakantie geboekt? Controleer dan in de polisvoorwaarden wat wel en wat niet gedekt is. Voor sporten als skiën, diepzeeduiken, parachutespringen of waterskiën hebt u een aanvullende verzekering nodig. Extreme sporten als speedskiën, racen, speleologie en raften kunnen ook uitgesloten zijn op uw reisverzekering. Soms kunt u hiervoor een aparte dekking afsluiten.

Bagage

Zeker als u extreme sporten gaat doen, hebt u misschien een dure sportuitrusting bij zich. Die is meestal niet standaard meeverzekerd op de reisverzekering. Maar tegen een kleine meerprijs kunt u uw bagageverzekering uitbreiden. Dat geldt trouwens ook voor je fotocamera. Controleer op uw polis tot welk bedrag deze is verzekerd.

Uitsluiten kan ook

Net zoals u kunt aanvullen, kunt u er ook voor kiezen om niet alle rubrieken van de reisverzekering af te sluiten. Hebt u bijvoorbeeld een volledige auto- of cascoverzekering, dan is autohulp in het buitenland vaak al verzekerd. Huur van een vervangende auto echter niet. Daarvoor moet u een reisverzekering hebben. En is uw auto jonger dan drie jaar, dan biedt de dealer vaak autohulp.

Wilt u precies weten wat gedekt is? Kijk dan in uw polisvoorwaarden en neem bij twijfel contact op met FindiPlus.

Bron: vanAtotzekerheid / Verbond van Verzekeraars