Fraudeur verzon aanrijding, twee hondenbeten en een ontploffende beugelfles: 1,5 jaar cel

doorFindiPlus

Fraudeur verzon aanrijding, twee hondenbeten en een ontploffende beugelfles: 1,5 jaar cel

Een 50-jarige man uit de gemeente Overbetuwe heeft anderhalf jaar celstraf gekregen voor het oplichten van Allianz en Univé, en pogingen bij TVM, AIG en bierbrouwer Grolsch. Zijn vermeende handletsel werd achtereenvolgens veroorzaakt door een vrachtwagen, hond, een ontploffende beugelfles tijdens het kerstdiner, en nog eens een hond.

De eerste ‘aanrijding’ vond plaats in september 2011. Een bij TVM verzekerde vrachtwagen zou de fraudeur van zijn fiets hebben gereden. Als bewijs voerde hij een verklaring aan van een hem onbekende getuige. Onderzoek van de FIOD toonde echter aan dat de twee elkaar al sinds 2006 kennen.

Altijd verlies

De schade was voornamelijk gederfd inkomen uit zijn garage en de inhuur van externe krachten. De man overlegde jaarstukken van zijn onderneming met een omzet van ruim twee ton in 2010 en meer dan drie ton in 2011. Vervalst. Zijn accountant verklaarde: “Wat u mij toont is mijn rapport, maar wat ik lees zijn niet mijn cijfers. [verdachte] maakte altijd verlies en daarom kon hij mij niet betalen.”

TVM wijst de schade af en doet aangifte van oplichting. Wat er op dat moment met de aangifte gebeurt, is onbekend.

Ziekenhuisbrief met spelfouten

Begin 2012 claimt de fraudeur bij Allianz dat hij gebeten is door een hond van hun verzekerde. Zijn schade bestaat opnieuw uit gederfde inkomsten en inhuur van externe krachten. Deze zzp’ers blijken wel voor de man te hebben gewerkt, maar hun facturen betaalde hij nooit. De brief van ziekenhuis Rijnstate die hij Allianz stuurde over zijn herstel was een vervalsing vol spelfouten.

Letselschadebureau ook aansprakelijk gesteld

Toen de verzekeraar daar achter kwam, was er al een bedrag van bijna 52.000 euro aan hem overgemaakt. De fraudeur klaagde overigens ook het letselschadebureau aan dat hem bijstond in deze zaak. Zij zouden hem verkeerd hebben geadviseerd over de fiscale consequenties van de schadevergoeding. Tegen betaling van 5.000 euro was de fraudeur bereid zijn dossier te sluiten.

De aansprakelijkheidsverzekeraar van het letselschadekantoor, AIG, ontdekte dat een brief van de Belastingdienst een vervalsing is en wijst de claim af.

Ontplofte fles tijdens het kerstdiner

Bierbrouwer Grolsch krijgt begin 2012 ook een aansprakelijkheidsstelling. Tijdens het kerstdiner zou een beugelfles zijn ontploft. Door het glas in zijn hand was de garagist voorlopig niet in staat om te werken. Ter onderbouwing stuurde hij een doos vol scherven naar de brouwer. De track en trace-code van UPS bleek echter vervalst. 

AIG, ook de verzekeraar van Grolsch, wijst de claim af. Bij de rechtbank blijkt dat alle medische gegevens die hij stuurde rondom deze claim, exact dezelfde waren als bij de vorige schademeldingen. Inclusief vervalste brief van het ziekenhuis.

Univé betaalt alvast voorschot

In oktober 2012 volgt een claim bij Univé. Opnieuw zou een hond hem in zijn hand hebben gebeten. De fraude voltrekt zich volgens dezelfde patronen, inclusief valse getuigeverklaringen en nagemaakte facturen. Univé ontdekt de fraude, maar heeft dan al 10.000 euro aan voorschotten overgemaakt.

De rechtbank in Zutphen acht de man schuldig aan valsheid in geschrifte, oplichting en poging tot oplichting. Van de achttien maanden cel zijn er zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Bron: AmWeb