Verhuizen, stress en verzekeringen

doorFindiPlus

Verhuizen, stress en verzekeringen

Verhuizen is een spannende fase in het leven, en voor veel mensen is het ook een stressvolle gebeurtenis maar ook iets waar de meeste mensen zich op verheugen (zeker als ze voor het eerst gaan samenwonen).

Tijdens het proces van klussen en verhuizen zijn er veel zaken waar men aan of over moet (na)denken. Kies ik verf of behang? En in welke kleur? Wordt de badkamer op tijd geleverd? Heb ik de adreswijziging doorgegeven aan alle instanties (zoals gemeente en bank) en vrienden? Heb ik internet en/of tv al geregeld? Heb ik mijn gas-, water- en elektriciteitstanden van mijn oude huis al doorgegeven? En heb ik al mijn verzekeringen goed geregeld?

Verhuizen en verzekeringen

Door het verhuizen veranderen er dingen. Dit kan invloed hebben op uw verzekeringen en op uw verzekeringsbehoeften. Hieronder  een aantal belangrijke verzekeringen waar u aan kunt denken.

1. Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is essentieel om uw persoonlijke eigendommen te beschermen tijdens het verhuisproces en daarna. Deze verzekering dekt schade aan en diefstal of verlies van uw bezittingen.
Met de verhuizing kan de waarde van uw inboedel veranderen omdat u nieuwe of meer spullen aanschaft of juist spullen wegdoet. Het is daarom belangrijk om te bekijken of u de verzekering moet aanpassen.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen mogelijke schadeclaims die kunnen voortkomen uit ongelukken tijdens de verhuizing. Denk aan situaties waarbij vrienden, die u helpen met verhuizen, gewond raken of schade aan andermans eigendommen veroorzaken. Als u voor het eerst gaat samenwonen, is het belangrijk dat de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering hier ook op is aangepast. Zorg ervoor dat u de juiste dekking heeft om onverwachte kosten te voorkomen.

3. Woonhuisverzekering

Als u een eigen huis bezit, is het belangrijk om uw woonhuisverzekering te updaten bij de verhuizing. Deze verzekering dekt schade aan uw nieuwe woning door een onverwachte gebeurtenis, zoals brand- en waterschade. Laat u zonnepanelen of een laadpaal/wallbox plaatsen, check dan ook of deze zijn meeverzekerd op uw polis.

4. Autoverzekering

Als u een auto heeft en deze meeneemt naar uw nieuwe woonplaats, moet u uw adreswijziging doorgeven aan de autoverzekeraar. De adreswijziging kan er voor zorgen dat de premie wijzigt, tarieven kunnen namelijk variëren afhankelijk van uw postcode.

5. Overlijdens­risico­verzekering 

Bij een verhuizing verandert uw woonsituatie: u gaat bijvoorbeeld van een huurhuis naar een koophuis. Of u gaat naar een duurder of goedkoper huis. Bij een koophuis eist de hypotheekverstrekker meestal een overlijdensrisicoverzekering. Maar ook bij een huurhuis is het vaak nuttig om die te sluiten. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw dierbaren financieel beschermd zijn, zelfs nadat u bent overleden. Want degenen die achterblijven hebben dan te maken met kosten die ze mogelijk niet kunnen betalen. Bij een verhuizing is het daarom goed om te kijken of een overlijdensrisicoverzekering nuttig is voor u of dat deze aangepast moet worden.

Gemeente

Het melden van je verhuizing bij de gemeente is niet alleen een administratieve formaliteit; het heeft ook gevolgen voor zaken als belastingen, mogelijke subsidies en bijvoorbeeld ook voor uw stemlocatie bij verkiezingen. Door uw nieuwe adres op tijd door te geven, zorgt u ervoor dat alle overheidsinstanties op de hoogte zijn en uw post naar het juiste adres wordt gestuurd.

Nadat u de verhuizing heeft doorgegeven, werkt de gemeente uw gegevens bij in de basisregistratie personen (BRP). Dit heeft invloed op zaken als uw inschrijving op uw nieuwe adres, belastingaangifte, pensioen, zorgverzekering en eventuele gemeentelijke heffingen.

Check uw polissen of deze up-to-date zijn

Kortom, verhuizen is stressvol en het is erg belangrijk om uzelf en uw bezittingen te beschermen met de juiste verzekering. Zorg ervoor dat uw huidige verzekeringen up-to-date zijn. Als u hulp nodig heeft, dan kunt u uw verzekeringsadviseur om advies vragen en op basis van uw specifieke situatie de juiste keuze maken.

Neem contact op met uw verzekeringsadviseur als u gaat verhuizen.

Bron: De Vereende