Op kamers gaan: weinig studenten sluiten verzekeringen af

doorFindiPlus

Op kamers gaan: weinig studenten sluiten verzekeringen af

Op kamers gaan: weinig studenten sluiten verzekeringen af

Volgens Allianz Direct is een ‘significant aantal’ Nederlanders niet goed op de hoogte van het belang van verzekeringen bij het zelfstandig wonen. Zo sluiten maar weinig studenten die voor het eerst op kamers gaan wonen een aansprakelijkheids- of inboedelverzekering af.

Terwijl één op de vier Nederlanders zelf tijdens de studietijd op kamers heeft gewoond, werd in 74% van de gevallen geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, en in 75% van de gevallen werd een inboedelverzekering niet nodig geacht. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Direct.

Het onderzoek toont aan dat 26% van de Nederlanders niet weet of hun kind onder de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders valt als hij of zij uit huis gaat. Zelfs als die kennis er wel is, wordt er soms bewust voor gekozen om geen inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Redenen hiervoor variëren van de perceptie dat het niet nodig is, vertrouwen op de verzekering van de ouders, tot het idee dat de verzekeringen te duur zijn.

Gebrek aan onderwijs over verzekeringen
Het gebrek aan kennis over verzekeringen is deels te wijten aan het feit dat dit geen onderdeel is binnen het onderwijs. Zo geeft 61% van de Nederlanders aan nooit iets over verzekeringen te hebben geleerd op school. Dit gebrek aan educatie weegt zwaar: bijna de helft (49%) van de Nederlanders vindt dat verzekeringen een verplicht onderdeel van de lesstof op middelbare scholen zouden moeten zijn, en 40% is van mening dat zij verzekeringen beter hadden begrepen als zij er op school meer over hadden geleerd.

Verantwoordelijkheid bij ouders
Hoewel het onderwijs een belangrijke rol kan spelen, zien een meerderheid van de Nederlanders ook een grote verantwoordelijkheid bij de ouders. Maar liefst 72% vindt dat ouders een taak hebben in het informeren van hun kinderen over verzekeringen, en 65% meent dat ouders meer zouden moeten doen op dit gebied. Volgens 30% van de respondenten zou ook de overheid hierin een rol moeten spelen, terwijl 33% vindt dat de verantwoordelijkheid bij de middelbare school ligt.

“Het is van groot belang dat zowel ouders als het onderwijssysteem deze verantwoordelijkheid serieus nemen, om zo studenten beter voor te bereiden op hun zelfstandige leven”, aldus Ron Adams, Head of Marketing & Sales, van Allianz Direct.

Bron: InFinance