Onder veel Nederlanders bestaan nog misverstanden over de zorgverzekering voor 2025, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zorgverzekeringwijzer.nl. “Dit gebrek aan kennis kan vooral tijdens het overstapseizoen leiden tot verkeerde keuzes.”
Van de ruim 2.600 deelnemers aan de Nationale Zorgverzekering Kennisquiz beantwoordde bijna een kwart de cruciale vragen fout. Een van de grootste misverstanden uit het onderzoek kwam uit de vraag: ‘Bij welk soort polis heb je vrije zorgkeuze?’. 45% van de respondenten beantwoordde deze vraag fout. Meer dan een kwart hiervan dacht dat je met een naturapolis volledig vrije zorgkeuze hebt, de overige 18% dacht dat het juiste antwoord een combinatiepolis was. Alleen met een restitutiepolis heb je volledige vrije zorgkeuze. Dit type polis is in 2025 echter niet meer af te sluiten.
“Het is zorgwekkend dat veel mensen de basisprincipes van de zorgverzekering niet goed begrijpen”, aldus Femke Koning van Zorgverzekeringwijzer.nl. “Dit gebrek aan kennis kan vooral tijdens het overstapseizoen leiden tot verkeerde keuzes met grote financiële en gezondheidsgevolgen.” Vooral jongeren van 18-25 jaar scoren opvallend slecht: meer dan 75% van hen beantwoordde de vraag over vrije zorgkeuze onjuist.
Misverstanden over de basisverzekering
Bijna 30% van de Nederlanders weet bovendien niet precies wat wel en niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Zo denkt 21,4% van de respondenten dat fysiotherapie wordt vergoed, terwijl dit slechts in uitzonderlijke gevallen het geval is. Ook denkt 7,4% van de respondenten onterecht dat tandartskosten voor volwassenen vanuit de basisverzekering vergoed worden.
Acceptatie basisverzekering bij ziekte
Nog eens meer dan 30% van de respondenten denkt onterecht dat zorgverzekeraars mensen kunnen weigeren voor de basisverzekering als zij ernstig ziek zijn. Hierdoor blijven veel mensen uit angst bij hun huidige verzekeraar. In werkelijkheid is dit niet toegestaan: zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht hun gezondheidstoestand.
Ook brengt het onderzoek opvallende verschillen tussen leeftijdsgroepen aan het licht. De resultaten tonen aan dat jongeren van 18-25 jaar de meeste foute antwoorden geven met 40% onjuiste antwoorden. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de kennis beter. Opvallend is dat de kennis na 66 jaar weer iets afneemt. Dit benadrukt het belang van duidelijke informatie over zorgverzekeringen voor alle leeftijdsgroepen. Vooral jongvolwassenen lijken baat te hebben bij extra voorlichting.
Bron: InFinance