Kwart zzp’ers heeft geen financiële buffer

doorFindiPlus

Kwart zzp’ers heeft geen financiële buffer

“Liefst vier op de vijf zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel van hen hebben ook niks geregeld voor hun pensioen. Het valt dan ook goed voor te stellen dat deze groep zich zorgen maakt om de financiën, zeker als je maandelijks net rond komt en dus niet kunt sparen”, aldus een onderzoek van Boekhouder.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de zelfstandig ondernemers maandelijks financiële stress ervaart. Dat komt onder meer doordat zij vaak geen financiële buffer hebben; bij een tegenvallende maand qua inkomsten komen zij meteen in de problemen.

In 2022 waren er bijna 1,2 miljoen zzp’ers en de verwachting is dat het er meer worden. Volgens Boekhouder.nl schuilt er echter ook een groot risico in de toename van het aantal zzp’ers. Een kwart van hen beschikt niet over een spaarpotje voor als ze wat langere tijd ziek zijn.

Een verplichte AOV zou vanaf 2027 moeten ingaan, maar niets staat officieel vast. “De meeste politieke partijen zijn het hierover eens, al vinden enkele partijen wel dat er een uitzondering mogelijk moet zijn voor wie zelf iets regelt. De VVD lijkt het minst te zien in een verplichte AOV voor elke zelfstandige.

Bron: VVP