Thema – Ondernemer arbeidsongeschikt

Een ondernemer die onverzekerd arbeidsongeschikt raakt heeft nergens recht op. Het maakt dan veel uit of de bedrijvigheid wel of niet door kan gaan als de ondernemer arbeidsongeschikt is.

Als een ZZP-er uitvalt bijvoorbeeld is er in de meeste gevallen niemand die zijn werk kan overnemen. Arbeidsongeschiktheid heeft dan dubbele ongewenste effecten:

  • er is geen omzet meer, geen inkomen
  • tegelijkertijd nemen de financiële lasten gestaag toe
  • men raakt klanten kwijt.
  • de emotionele lasten nemen toe; men komt in een ziekte-herstelproces

Als er dan geen andere financiële buffers zijn waarop men kan terugvallen is de kans groot dat men snel richting bestaansminimum gaat.

Als een directeur/eigenaar met personeel arbeidsongeschikt raakt kan zijn bedrijf wellicht nog wel blijven draaien waardoor er omzet en inkomen gegenereerd wordt. Op langere termijn zullen echter ook daar de nodige problemen ontstaan. Denk aan kosten van vervanging, wegvallen kennis en ervaring en wegvallen klantcontacten.

Slechts één op de vijf zelfstandige ondernemers verzekerd zich tegen het risico van arbeidsongeschiktheid, blijkt uit cijfers van het CBS. “Zo’n AOV, dat is veel te duur!”. En verder denkt men er niet over na.

En dan later misschien……..de draad weer oppakken?

U zou misschien nog een dagen of uren per week kunnen werken. Maar wie wil u een nieuwe baan geven? En als u weer zelfstandig wordt moeten de opdrachtgevers het wel weer aandurven.

Het is belangrijk dat de ondernemers serieus nadenken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Daar wordt nog steeds te licht over gedacht. Terwijl de risico’s behoorlijk groot zijn.