Verzekeraars, overheid en reisbranche slaan handen ineen voor repatriëring Nederlanders

doorFindiPlus

Verzekeraars, overheid en reisbranche slaan handen ineen voor repatriëring Nederlanders

Een stille crisis: de duizenden Nederlanders die door de coronacrisis vastzitten in het buitenland en met geen mogelijkheid terug kunnen komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en de reisbranche trekken nu samen op om hen terug te halen. Gestrande reizigers kunnen zich aanmelden op bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is er een maximale inspanning nodig om de mensen thuis te brengen. De reis- en luchtvaartsector hebben in een convenant afgesproken tegen kostprijs vluchten uit te zullen voeren. De rijksoverheid gaat zich inzetten om landingsrechten te regelen, en de alarmcentrales houden tegen kostprijs contact met de reizigers.

Eigen bijdrage reiziger gevraagd

De overheid, reisbranche en de verzekeraars brengen gezamenlijk tien miljoen euro op om de complete repatriëring tot een goed einde te brengen. Reizigers binnen Europa moeten 300 meebetalen aan hun terugkeer, buiten Europa wordt een eigen bijdrage van 900 euro gevraagd.

Megaoperatie met eigen verantwoordelijkheid

Verbondsdirecteur Richard Weurding spreekt van een megaoperatie. “Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat zij verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport.” De regeling geldt alleen voor reizigers en niet voor Nederlanders die (semi-)permanent in het buitenland wonen.

Bron: AMWEB op 24 mrt 2020