Het is weer tijd voor de Oldtimers

doorFindiPlus

Het is weer tijd voor de Oldtimers

Het is lente en weer tijd voor een heerlijk bloesemtochtje of ander leuk ritje met de Oldtimer. En voor de verzekering. Samen met FindiPlus vindt u een passende verzekeringsoplossing.
Een oldtimerverzekering is – het woord zegt het al – specifiek van toepassing op het gebruik van een oldtimer. Een en oude auto kan voor iemand een kostbaar bezit zijn, dat hij goed wil verzekeren. Maar is die oude auto wel een oldtimer? En aan welke voorwaarden moet voldaan worden om voor een oldtimerverzekering in aanmerking te komen?

Voorwaarden en verzekeringen

Een voertuig wordt geclassificeerd als oldtimer wanneer de productie jaren geleden gestopt is. Maar in de verzekeringswereld krijgen lang niet alle oudere auto’s die status. De verzekeraar stelt een aantal belangrijke randvoorwaarden om het aangeboden voertuig in aanmerking te laten komen voor de oldtimerverzekering. Het is belangrijk om die bij het een eerste gesprek met de klant te bespreken, zodat de juiste verzekering wordt afgesloten en er geen discussie ontstaat wanneer er iets gebeurt met de oldtimer. Om welke voorwaarden gaat het?

  • Het voertuig moet (bij de meeste verzekeraars) minimaal 25 jaar oud zijn.
  • Bestuurder(s) moeten (bij de meeste verzekeraars) ouder zijn dan 24 jaar.
  • De oldtimer mag alleen recreatief en hobbymatig worden gebruikt.
  • Er moet een ander voertuig aanwezig zijn voor dagelijks gebruik.
  • Het jaarkilometrage is beperkt, vaak tot 7.500 km/jaar.
  • Bij (beperkte) cascodekking is een taxatierapport verplicht.
  • De oldtimer moet gestald worden in een afgesloten ruimte.
  • Al dan niet lidmaatschap van een merkenclub;

FindiPlus kan tussen vier verschillende aanbieders van een oldtimerverzekering kiezen. Dit zijn ASR, Avero, Allianz en Nationale Nederlanden. Bij de laatste twee partijen moet de auto voor dagelijks gebruik ook verzekerd zijn bij die verzekeraar.

Premie

De WA-premie van een oldtimerverzekering ligt beduidend lager dan die van een gewone autoverzekering. Logisch, want als aan de voorwaarden voldaan wordt, zal de auto per jaar maar een beperkt aantal kilometers maken. De (beperkte) casco premie is afhankelijk van de waarde van het voertuig. Het voertuig moet daarom altijd getaxeerd worden door een erkend taxateur. De waarde wordt dan voor een periode van 3 jaar vastgelegd en wordt dan – als uitgangspunt – aangehouden bij de afhandeling van een schade.