Geld.nl bekeek voor de meeste gekozen aanvullende dekkingen, voor tandartskosten en fysiotherapie, welke keuzes mensen maken voor hun zorgverzekering. Bulthuis: “Hieruit blijkt dus dat mensen zich iets vaker aanvullend verzekeren, maar wel voor beduidend lagere dekkingen kiezen. Zo kiest voor de zorgverzekering in 2023 ruim 16,5% bij de aanvullende dekking voor fysiotherapie voor een vergoeding tot zes behandelingen. In 2022 was dat nog 11,7%. Voor de uitgebreidere dekking wordt juist veel minder gekozen.”

Tandarts

Ook bij de tandartsdekking blijkt dat mensen kritischer zijn op welke dekking ze nodig hebben. Ruim 31% kiest voor een aanvullende tandartsverzekering die 250 euro per jaar vergoedt. In 2022 was dat nog 29,5%. Voor de uitgebreidste dekkingen van 750 of 1000 euro per jaar wordt in 2023 juist veel minder gekozen. Bulthuis: “Opvallend daarbij is ook dat mensen vaker kiezen voor een zorgverzekering die niet de volledige tandartsrekening vergoedt. Van alle mensen die een dekking tot 250 euro per jaar kiezen, kiest 85% voor een verzekering die 75% van elke tandartsrekening vergoedt en slechts 15% voor een verzekering die de volledige rekening vergoedt. Voor 2022 was dit nog 79% voor een dekking van 75% en 21% voor een volledige dekking.”

Besparen

Dat mensen voor ‘kleinere’ aanvullende verzekeringen kiezen, komt volgens Bulthuis vooral doordat ze op zoek zijn naar manieren om te besparen op de zorgverzekering. Naast alles wat al duurder wordt, zijn de premies voor de zorgverzekering in 2023 ook flink gestegen. “Door voor een wat lagere dekking voor je aanvullende verzekering te kiezen, kun je al gauw honderd euro of meer per jaar besparen. Dat mensen nu dus kritischer kijken naar wat ze echt nog willen verzekeren, is dus een logische keuze.”

Bron: InFinance