Helmplicht snorfietsers

doorFindiPlus

Helmplicht snorfietsers

Alle snorfietsers (blauwe kentekenplaat) en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. In onderstaand artikel vertellen we u meer over het waarom, de alternatieven en hoe het zit met het verzekeren van jonge bestuurders.

Dragen van helm vergroot verkeersveiligheid

Nog steeds is het aantal verkeersongelukken per jaar met snorfietsen te groot. Door een helmplicht in te voeren hoopt de overheid dat meer mensen overstappen op een ander, veiliger vervoersmiddel.

Verplicht om een goedgekeurde helm te dragen

Een goedgekeurde brom-/motorfietshelm heeft een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is herkenbaar aan een markering volgens de NTA 8776:2016 norm.

Net als nu het geval is, mogen snorfietsers ook na 1 januari 2023 op fietspaden blijven rijden waar dat is toegestaan. Wie vanaf 1 januari geen helm of een verkeerde helm draagt, kan een boete verwachten van 100 euro.

Alternatieven voor een snorfiets

  • Kiezen voor een e-bike in plaats van een snorfiets waarbij geen helmplicht aanwezig is.
  • Of een snellere bromfiets waar dan ook een helmplicht voor geldt.

De juiste verzekering

Voor een e-bikeverzekering kunt u FindiPlus terecht, zowel voor een nieuwe nieuwe e-bike als een 2e hands e-bike. In het laatste geval is het wel van belang om een aanschafnota of taxatie te hebben van een fietsenmaker.

Jonge bestuurders

Een verzekeringnemer van een bromfietsverzekering kan minderjarig zijn (onder de 18 jaar). Daardoor is deze nog niet gerechtigd om een verzekering af te sluiten. Een bromfiets kan echter al door iemand van 16 worden bereden.

Mocht de persoon nog thuis wonen, dan wordt de verzekering op naam van de ouders gesloten en het minderjarige kind als regelmatige bestuurder aangetekend. Deze polis telt dan ook mee voor een eventuele pakketkorting.